Veel gestelde vragen2023-05-17T11:05:31+02:00

Veel gestelde vragen

Vragen & antwoorden (FAQ’s) over zonnepanelen

Algemeen

Zonnepanelen op dakkapel?2023-05-15T12:46:44+02:00

Het is mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een dakkapel, maar er zijn wel enkele belangrijke overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden:

  • Draagkracht van de dakkapel: De dakkapel moet voldoende draagkracht hebben om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen. Het is daarom belangrijk om de draagkracht van de dakkapel te laten controleren door een deskundige, bijvoorbeeld een architect of een constructeur.
  • Hellingshoek en oriëntatie: De hellingshoek en oriëntatie van de zonnepanelen zijn van invloed op de opbrengst van het systeem. Een ideale hellingshoek voor zonnepanelen in Nederland is ongeveer 35 graden, en de ideale oriëntatie is op het zuiden gericht. Als de dakkapel niet in de juiste richting staat, kan dit invloed hebben op de opbrengst van het systeem.
  • Vergunningen: Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel is meestal geen vergunning nodig, tenzij het gaat om een monumentaal pand of een beschermd stadsgezicht. Het is echter altijd verstandig om bij de gemeente te informeren naar de regels en voorschriften in uw specifieke situatie.
  • Veiligheid: Bij het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het gebruiken van valbeveiliging en het inschakelen van een professionele installateur met ervaring in het werken op hoogte.

Als aan alle bovenstaande punten is voldaan, is het mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het plaatsen van zonnepanelen een technisch complexe klus is en het raadplegen van een deskundige kan helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw specifieke situatie.

Zonnepanelen zelf plaatsen?2023-10-03T14:20:18+02:00

Het kopen en zelf plaatsen van zonnepanelen is zeker een optie, maar het is wel belangrijk om te weten waar u aan begint en waar u op moet letten. Hier zijn enkele overwegingen:

  • Kennis en vaardigheden: Het plaatsen van zonnepanelen vereist kennis van elektriciteit en bouwkunde, en vaardigheden zoals het werken op hoogte en het hanteren van gereedschap. Als u niet over deze vaardigheden en kennis beschikt, kan het gevaarlijk zijn om zelf zonnepanelen te plaatsen.
  • Veiligheid: Het werken met elektriciteit en op het dak kan gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen en persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen om ongelukken te voorkomen.
  • Kwaliteit van de installatie: Het correct installeren van zonnepanelen is cruciaal voor de prestaties en veiligheid ervan. Als de installatie niet goed wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot een lagere energieopbrengst, storingen en zelfs brandgevaar.
  • Garantie en aansprakelijkheid: Als u zelf zonnepanelen plaatst, bent u verantwoordelijk voor de installatie en eventuele problemen die hiermee gepaard gaan. Dit betekent dat u ook zelf verantwoordelijk bent voor eventuele reparatie- en vervangingskosten.

Als u besluit om zelf zonnepanelen te plaatsen, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de benodigde vaardigheden en kennis en om veiligheidsmaatregelen te nemen. Het kan ook verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen bij het ontwerp en de installatie van het systeem, of om de installatie helemaal uit te besteden aan een erkend zonnepanelen installatie bedrijf. Op deze manier bent u er zeker van dat de installatie veilig en kwalitatief goed wordt uitgevoerd en dat u gebruik kunt maken van garanties en professionele ondersteuning bij eventuele problemen.

Waarom zou ik zonnepanelen aanschaffen?2023-05-15T10:40:20+02:00
  • Duurzaamheid; zonnepanelen zijn een duurzame manier om energie op te wekken. Zonne energie bronnen zijn onuitputtelijk en produceren geen schadelijke emissies.
  • Kostenbesparing; door het installeren van zonnepanelen kunnen huis/bedrijfseigenaren hun energierekening verlagen.
  • Milieuvriendelijkheid; doordat het opwekken van energie via zonnepanelen – omzetten van zonlicht in elektriciteit- een duurzame vorm is van energie opwekken, heeft het ook aanzienlijk mindere impact op mens en milieu.
  • Onafhankelijkheid; door te investeren in zonne-energie/zonnepanelen word je minder afhankelijk van traditionele (duurdere) energieleveranciers en meer controle over eigen energievoorziening.
  • Waardevermeerdering; investeren in zonne-energie/zonnepanelen kan de waarde van je woning of bedrijfspand verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een woning of bedrijfspand dat al voorzien is van zonnepanelen (of andere duurzame energie bronnen).
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?2023-05-17T11:23:15+02:00

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft hangt af van een aantal verschillende factoren, zoals uw energieverbruik, de grootte van je dak en de efficiëntie van de zonnepanelen zelf.

Zie hieronder onze simpele tips en rekentool om een goede schatting te maken van het aantal panelen:

  • Bepaal uw jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh). Dit kunt u bijvoorbeeld terug vinden op uw energie nota of door een schatting te maken van uw gemiddelde energieverbruik per maand en te vermenigvuldigen met 12.
  • Om te weten te komen welk zonnepaneel daadwerkelijk geschikt is, berekent u eerst het totale vermogen van de panelen dat u nodig heeft. Dit hangt af van efficiëntie van het paneel en het beschikbare oppervlakte van uw dak. Doorgaans heeft een paneel een gemiddeld vermogen van 395 Wattpiek (Wp). Als u bv 4.000 kW per jaar verbruikt, heeft u ongeveer 12 zonnepanelen van 395 Wp nodig om dit op te wekken. (Berekening: 4.000 kWh / (395 Wp x 0,85)). Het getal 0,85 wordt gebruikt omdat zonnepanelen nooit volledig in de ideale STC (Standaard Test Omstandigheden) liggen.

Houd er wel rekening mee dat dit een schatting is en er natuurlijk nog meer factoren meespelen, zoals de oriëntatie en hellingshoek van uw dak en eventuele schaduwval.

Moet ik zonnepanelen onderhouden?2023-05-15T12:07:52+02:00

Ja, het is erg belangrijk om zonnepanelen goed te onderhouden om hun efficiëntie en levensduur te behouden. Hieronder een tweetal tips voor een goed onderhoud van uw panelen:

  • Reiniging; zonnepanelen moeten met regelmaat gereinigd worden om vuil, stof en vogelpoep te verwijderen om hun efficiëntie te handhaven. Gebruik zeker GEEN schuurmiddelen of reinigingsmiddelen die de panelen kunnen beschadigen.
  • Controle op prestaties; Controleer regelmatig de prestaties van de zonnepanelen om ervoor te zorgen dat ze optimaal (blijven) presteren. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een monitoringssysteem gebruiken dat de opbrengst van de panelen meet en eventuele afwijkingen detecteert.

Het regelmatig onderhouden van zonnepanelen kan zeker helpen on hun efficiëntie en levensduur te behouden en daarmee bijdragen aan de terugverdientijd van de investering.

Zonnepanelen

Glas/glas zonnepanelen2023-05-17T11:12:48+02:00

Glas/glas zonnepanelen, ook wel bekend als dubbelzijdige zonnepanelen, zijn een specifiek type zonnepanelen waarbij de zonnecellen zijn ingekapseld tussen twee lagen glas. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, waarbij de achterkant meestal bedekt is met een kunststof achterfolie, hebben glas/glas zonnepanelen een extra laag glas aan de achterkant.

Het gebruik van glas aan zowel de voor- als achterkant van het zonnepaneel biedt een aantal voordelen. Ten eerste biedt het een betere bescherming van de zonnecellen tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, temperatuurschommelingen en mechanische belasting. Het glas is duurzaam, bestand tegen veroudering en biedt een langere levensduur van het zonnepaneel.

Daarnaast hebben glas/glas zonnepanelen het voordeel van dubbelzijdige opwekking. Dit betekent dat de zonnecellen aan beide zijden van het paneel zonlicht kunnen absorberen, waardoor er extra energie wordt opgewekt. Dit kan resulteren in een hogere totale opbrengst van het zonnepaneel in vergelijking met traditionele panelen.

Glas/glas zonnepanelen worden vaak gebruikt in veeleisende omgevingen waar duurzaamheid en betrouwbaarheid van belang zijn, zoals commerciële zonne-energiesystemen en grote zonneparken. Ze zijn ook populair vanwege hun esthetische uitstraling en kunnen een elegante toevoeging zijn aan architectonische ontwerpen.

Hoe werkt een zonnepaneel?2023-05-15T12:44:41+02:00

Een zonnepaneel werkt door het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Dit proces vindt plaats in het fotovoltaïsche materiaal, dat zich in het zonnepaneel bevindt. Hieronder volgt een korte uitleg van het proces:

  • Fotonen: Zodra er licht op het zonnepaneel valt, komen er fotonen vrij. Fotonen zijn kleine deeltjes die energie dragen.
  • Elektrische lading: Wanneer fotonen op het fotovoltaïsche materiaal van het zonnepaneel botsen, geven ze elektronen in het materiaal een energie-impuls. Hierdoor worden de elektronen losgemaakt van hun atomen en ontstaan er elektrisch geladen deeltjes.
  • Stroomopwekking: Doordat de elektrisch geladen deeltjes in het fotovoltaïsche materiaal zich bewegen, ontstaat er een elektrische stroom. Deze stroom kan worden opgevangen door draden die op het zonnepaneel zijn aangesloten.
  • Omvorming: De opgewekte gelijkstroom moet nog worden omgezet naar wisselstroom, zodat deze gebruikt kan worden voor het voeden van elektrische apparaten. Dit gebeurt door een omvormer, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom.
  • Gebruik: De opgewekte elektriciteit kan vervolgens worden gebruikt voor huishoudelijke toepassingen of worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Kortom, een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit via het fotovoltaïsche materiaal dat in het paneel is geïnstalleerd. Dit proces wordt mogelijk gemaakt door de losgemaakte elektrisch geladen deeltjes die ontstaan ​​wanneer licht op het materiaal valt. De opgewekte gelijkstroom wordt vervolgens omgezet in wisselstroom met behulp van een omvormer, waarna het kan worden gebruikt voor elektrische apparaten.

Zonnepanelen op dakkapel?2023-05-15T12:46:44+02:00

Het is mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een dakkapel, maar er zijn wel enkele belangrijke overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden:

  • Draagkracht van de dakkapel: De dakkapel moet voldoende draagkracht hebben om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen. Het is daarom belangrijk om de draagkracht van de dakkapel te laten controleren door een deskundige, bijvoorbeeld een architect of een constructeur.
  • Hellingshoek en oriëntatie: De hellingshoek en oriëntatie van de zonnepanelen zijn van invloed op de opbrengst van het systeem. Een ideale hellingshoek voor zonnepanelen in Nederland is ongeveer 35 graden, en de ideale oriëntatie is op het zuiden gericht. Als de dakkapel niet in de juiste richting staat, kan dit invloed hebben op de opbrengst van het systeem.
  • Vergunningen: Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel is meestal geen vergunning nodig, tenzij het gaat om een monumentaal pand of een beschermd stadsgezicht. Het is echter altijd verstandig om bij de gemeente te informeren naar de regels en voorschriften in uw specifieke situatie.
  • Veiligheid: Bij het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het gebruiken van valbeveiliging en het inschakelen van een professionele installateur met ervaring in het werken op hoogte.

Als aan alle bovenstaande punten is voldaan, is het mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het plaatsen van zonnepanelen een technisch complexe klus is en het raadplegen van een deskundige kan helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw specifieke situatie.

Zonnepanelen zelf plaatsen?2023-10-03T14:20:18+02:00

Het kopen en zelf plaatsen van zonnepanelen is zeker een optie, maar het is wel belangrijk om te weten waar u aan begint en waar u op moet letten. Hier zijn enkele overwegingen:

  • Kennis en vaardigheden: Het plaatsen van zonnepanelen vereist kennis van elektriciteit en bouwkunde, en vaardigheden zoals het werken op hoogte en het hanteren van gereedschap. Als u niet over deze vaardigheden en kennis beschikt, kan het gevaarlijk zijn om zelf zonnepanelen te plaatsen.
  • Veiligheid: Het werken met elektriciteit en op het dak kan gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen en persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen om ongelukken te voorkomen.
  • Kwaliteit van de installatie: Het correct installeren van zonnepanelen is cruciaal voor de prestaties en veiligheid ervan. Als de installatie niet goed wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot een lagere energieopbrengst, storingen en zelfs brandgevaar.
  • Garantie en aansprakelijkheid: Als u zelf zonnepanelen plaatst, bent u verantwoordelijk voor de installatie en eventuele problemen die hiermee gepaard gaan. Dit betekent dat u ook zelf verantwoordelijk bent voor eventuele reparatie- en vervangingskosten.

Als u besluit om zelf zonnepanelen te plaatsen, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de benodigde vaardigheden en kennis en om veiligheidsmaatregelen te nemen. Het kan ook verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen bij het ontwerp en de installatie van het systeem, of om de installatie helemaal uit te besteden aan een erkend zonnepanelen installatie bedrijf. Op deze manier bent u er zeker van dat de installatie veilig en kwalitatief goed wordt uitgevoerd en dat u gebruik kunt maken van garanties en professionele ondersteuning bij eventuele problemen.

Wat is het goedkoopste zonnepaneel?2023-05-15T10:40:11+02:00

Er is niet 1 specifiek type of merk dat altijd het goedkoopste is. Dit komt omdat de prijs van zonnepanelen afhankelijk is van meerdere factoren zoals: kwaliteit, afmeting en het materiaal van de fabrikant. Wel is het zo dat de prijs van de zonnepanelen de afgelopen periode aanzienlijk gedaald is. Zodoende zijn de panelen steeds betaalbaarder geworden.

Bij de aanschaf van zonnepanelen en opzoek bent naar de goedkoopste is het wel belangrijk om de prijzen van verschillende merken en typen te vergelijken en letten op de prijs per Wattpiek (Wp). Dit geeft een goed beeld van de kosten per opgewekte eenheid elektriciteit. Ook is het relevant om rekening te houden met de levensduur en prestatie van het desbetreffende paneel, omdat goedkopere panelen soms een kortere levensduur en minder efficiëntie hebben.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?2023-05-17T11:23:15+02:00

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft hangt af van een aantal verschillende factoren, zoals uw energieverbruik, de grootte van je dak en de efficiëntie van de zonnepanelen zelf.

Zie hieronder onze simpele tips en rekentool om een goede schatting te maken van het aantal panelen:

  • Bepaal uw jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh). Dit kunt u bijvoorbeeld terug vinden op uw energie nota of door een schatting te maken van uw gemiddelde energieverbruik per maand en te vermenigvuldigen met 12.
  • Om te weten te komen welk zonnepaneel daadwerkelijk geschikt is, berekent u eerst het totale vermogen van de panelen dat u nodig heeft. Dit hangt af van efficiëntie van het paneel en het beschikbare oppervlakte van uw dak. Doorgaans heeft een paneel een gemiddeld vermogen van 395 Wattpiek (Wp). Als u bv 4.000 kW per jaar verbruikt, heeft u ongeveer 12 zonnepanelen van 395 Wp nodig om dit op te wekken. (Berekening: 4.000 kWh / (395 Wp x 0,85)). Het getal 0,85 wordt gebruikt omdat zonnepanelen nooit volledig in de ideale STC (Standaard Test Omstandigheden) liggen.

Houd er wel rekening mee dat dit een schatting is en er natuurlijk nog meer factoren meespelen, zoals de oriëntatie en hellingshoek van uw dak en eventuele schaduwval.

Moet ik zonnepanelen onderhouden?2023-05-15T12:07:52+02:00

Ja, het is erg belangrijk om zonnepanelen goed te onderhouden om hun efficiëntie en levensduur te behouden. Hieronder een tweetal tips voor een goed onderhoud van uw panelen:

  • Reiniging; zonnepanelen moeten met regelmaat gereinigd worden om vuil, stof en vogelpoep te verwijderen om hun efficiëntie te handhaven. Gebruik zeker GEEN schuurmiddelen of reinigingsmiddelen die de panelen kunnen beschadigen.
  • Controle op prestaties; Controleer regelmatig de prestaties van de zonnepanelen om ervoor te zorgen dat ze optimaal (blijven) presteren. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een monitoringssysteem gebruiken dat de opbrengst van de panelen meet en eventuele afwijkingen detecteert.

Het regelmatig onderhouden van zonnepanelen kan zeker helpen on hun efficiëntie en levensduur te behouden en daarmee bijdragen aan de terugverdientijd van de investering.

Omvormers

Wat is een omvormer?2023-05-15T14:49:51+02:00

Een omvormer voor zonnepanelen is een apparaat dat de gelijkstroom (DC) die door zonnepanelen wordt geproduceerd, omzet in wisselstroom (AC) die geschikt is voor gebruik in huis of om terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Er zijn verschillende typen omvormers beschikbaar, waaronder:

  • Centrale omvormer: Dit is de meest voorkomende en meest traditionele omvormer voor zonnepanelen. De centrale omvormer wordt geïnstalleerd in de buurt van de meterkast en verwerkt de gelijkstroom die door alle zonnepanelen wordt geproduceerd, tot wisselstroom die geschikt is voor gebruik in huis of teruglevering aan het elektriciteitsnet.
  • String omvormer: Dit is een variant van de centrale omvormer, waarbij de zonnepanelen worden gegroepeerd in series (strings) en elke serie wordt aangesloten op de omvormer. Dit kan handig zijn bij verschillende oriëntaties van de panelen of schaduwwerking op een deel van de panelen.
  • Micro-omvormer: Dit is een omvormer die wordt geïnstalleerd achter elk afzonderlijk zonnepaneel. Hierdoor wordt de gelijkstroom die door elk zonnepaneel wordt geproduceerd, direct omgezet in wisselstroom. Micro-omvormers worden vaak gebruikt wanneer er schaduw of verschillende oriëntaties op het dak zijn. Het systeem kan hierdoor de opbrengst van elk zonnepaneel afzonderlijk optimaliseren.
  • Power optimizers: Dit is een combinatie van micro-omvormers en string-omvormers. Elke string is uitgerust met een power optimizer die ervoor zorgt dat de panelen afzonderlijk op hun maximale vermogen functioneren. De power optimizer zet vervolgens de gelijkstroom om naar wisselstroom met behulp van de centrale omvormer.

Bij het kiezen van een omvormer is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de grootte van het zonnepaneelsysteem, de locatie en de oriëntatie van de zonnepanelen, en de beschikbare ruimte voor installatie. Daarnaast spelen ook kosten, efficiëntie, betrouwbaarheid en monitoring van het systeem een rol in de keuze van de omvormer.

Centrale of micro omvormer?2023-05-15T12:13:21+02:00

Er zijn twee verschillende typen omvormers voor zonnepanelen: de centrale omvormer en de micro-omvormer. Beide typen omvormers hebben voor- en nadelen, dus wat het beste is hangt af van uw specifieke situatie en wensen.

Centrale omvormer

Een centrale omvormer is een omvormer die alle zonnepanelen in een systeem aanstuurt en de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, omzet in wisselstroom die geschikt is voor gebruik in huis. Een centrale omvormer is over het algemeen minder duur dan een systeem met micro-omvormers, maar er zijn wel enkele nadelen:

  • Presteren zo goed als de zwakste schakel: Als er één zonnepaneel in het systeem minder presteert dan de andere, zal het rendement van het hele systeem hierdoor worden beïnvloed.
  • Minder flexibiliteit: Het is niet mogelijk om de opbrengst van individuele zonnepanelen te monitoren of aan te passen.
  • Mogelijke beperkingen op plaatsing: De afstand tussen de omvormer en de zonnepanelen kan van invloed zijn op de prestaties van het systeem. Dit kan betekenen dat er beperkingen zijn aan de plaatsing van de zonnepanelen.

Micro-omvormer

Een micro-omvormer is een kleine omvormer die direct achter elk zonnepaneel wordt geplaatst. Hierdoor wordt de gelijkstroom die door elk zonnepaneel wordt geproduceerd, direct omgezet in wisselstroom. Micro-omvormers hebben enkele voordelen:

  • Hogere opbrengst: Elk zonnepaneel heeft zijn eigen omvormer, waardoor het rendement van het systeem niet wordt beïnvloed door eventuele zwakste schakels.
  • Flexibiliteit: Elk zonnepaneel kan individueel worden gemonitord en aangepast, wat de opbrengst van het systeem kan verhogen.
  • Meer plaatsingsmogelijkheden: Doordat er geen afstandslimiet is tussen de omvormer en de zonnepanelen, kunnen de zonnepanelen op meer plaatsen worden geïnstalleerd.

Echter, micro-omvormers zijn over het algemeen wel duurder dan centrale omvormers en het installeren van de omvormers achter elk paneel kan iets meer tijd kosten.

Kortom, of u kiest voor een centrale omvormer of micro-omvormers hangt af van uw specifieke situatie en wensen. Als u maximale opbrengst wilt halen en meer flexibiliteit wilt, kan het zinvol zijn om voor micro-omvormers te kiezen, maar als kosten belangrijker zijn dan flexibiliteit kan een centrale omvormer beter passen.

Montage systemen

Welke montage systemen zijn er?2023-05-15T12:26:21+02:00

Er zijn verschillende montage systemen beschikbaar voor zonnepanelen, waaronder:

  • Dakmontage: Hierbij worden de zonnepanelen direct op het dak gemonteerd met behulp van beugels of rails die aan het dak worden bevestigd. Dakmontage is de meest voorkomende en goedkoopste installatiemethode, en kan worden toegepast op de meeste soorten daken.
  • Geïntegreerde dakmontage: Bij deze installatiemethode worden de zonnepanelen geïntegreerd in het dak, zodat ze naadloos opgaan in het dakoppervlak. Deze methode kan een esthetisch aantrekkelijkere oplossing bieden dan traditionele dakmontage, maar is vaak duurder en kan alleen worden toegepast op nieuwbouw of dakrenovatie.
  • Vrijstaande montage: Dit is een oplossing waarbij de zonnepanelen op een vrijstaand frame of constructie worden gemonteerd, bijvoorbeeld op een carport of pergola. Vrijstaande montage kan handig zijn als het dakoppervlak niet geschikt is voor montage van de zonnepanelen, of als er behoefte is aan extra schaduw of beschutting.
  • Gevelmontage: Hierbij worden de zonnepanelen op de gevel van een gebouw gemonteerd, bijvoorbeeld op een zuidgerichte gevel. Gevelmontage kan een alternatief bieden voor dakmontage als er onvoldoende dakoppervlak beschikbaar is, of als er esthetische bezwaren zijn tegen dakmontage.
  • Tracking systemen: Dit zijn systemen waarbij de zonnepanelen worden gemonteerd op een beweegbaar frame dat de zonnepanelen gedurende de dag volgt in hun baan om de zon. Tracking systemen kunnen de opbrengst van een zonnepaneelsysteem aanzienlijk verhogen, maar zijn ook duurder en vragen meer onderhoud.

Bij het kiezen van een montage systeem voor zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de grootte van het zonnepaneelsysteem, de locatie en de oriëntatie van de zonnepanelen, en de beschikbare ruimte voor installatie. Daarnaast spelen ook kosten, esthetiek en eventuele vergunningsvereisten een rol in de keuze van het montage systeem.

Zonnepanelen op dakkapel?2023-05-15T12:46:44+02:00

Het is mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een dakkapel, maar er zijn wel enkele belangrijke overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden:

  • Draagkracht van de dakkapel: De dakkapel moet voldoende draagkracht hebben om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen. Het is daarom belangrijk om de draagkracht van de dakkapel te laten controleren door een deskundige, bijvoorbeeld een architect of een constructeur.
  • Hellingshoek en oriëntatie: De hellingshoek en oriëntatie van de zonnepanelen zijn van invloed op de opbrengst van het systeem. Een ideale hellingshoek voor zonnepanelen in Nederland is ongeveer 35 graden, en de ideale oriëntatie is op het zuiden gericht. Als de dakkapel niet in de juiste richting staat, kan dit invloed hebben op de opbrengst van het systeem.
  • Vergunningen: Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel is meestal geen vergunning nodig, tenzij het gaat om een monumentaal pand of een beschermd stadsgezicht. Het is echter altijd verstandig om bij de gemeente te informeren naar de regels en voorschriften in uw specifieke situatie.
  • Veiligheid: Bij het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het gebruiken van valbeveiliging en het inschakelen van een professionele installateur met ervaring in het werken op hoogte.

Als aan alle bovenstaande punten is voldaan, is het mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het plaatsen van zonnepanelen een technisch complexe klus is en het raadplegen van een deskundige kan helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw specifieke situatie.

Bekabeling

Welke bekabeling voor zonnepanelen?2023-05-15T12:25:41+02:00

Bij de bekabeling van zonnepanelen zijn er verschillende zaken waar je op moet letten, zoals:

  • Juiste kabeldikte: De kabels moeten de stroom van de zonnepanelen naar de omvormer en vervolgens naar de meterkast kunnen transporteren. De kabeldikte moet daarom voldoende zijn om het vermogen van het zonnepaneelsysteem te kunnen verwerken zonder oververhit te raken. De kabeldikte wordt bepaald door de maximale stroom die door de kabel loopt en de afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer.
  • Geschikte kabels: Het is belangrijk om kabels te gebruiken die geschikt zijn voor buiteninstallaties en die bestand zijn tegen weersomstandigheden. Kies bij voorkeur voor kabels met een beschermende laag zoals UV-bestendige isolatie.
  • Juiste connectoren: De connectoren moeten geschikt zijn voor gebruik in een buitenomgeving en bestand zijn tegen weersomstandigheden. Bovendien moeten de connectoren geschikt zijn voor het aansluiten van zowel de zonnepanelen als de omvormer.
  • Aarding: Een correcte aarding is essentieel voor de veiligheid van het systeem en om storingen te voorkomen. Het is belangrijk om te zorgen dat de kabels en de zonnepanelen goed geaard zijn en dat er geen aardlekstromen ontstaan.
  • Afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer: De afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer kan invloed hebben op de opbrengst van het zonnepaneelsysteem. Het is daarom belangrijk om de afstand zo kort mogelijk te houden en de kabels zo dicht mogelijk bij elkaar te leggen om de weerstand te minimaliseren.
  • Overzichtelijkheid: Het is belangrijk om de bekabeling van het zonnepaneelsysteem overzichtelijk te houden en netjes weg te werken. Hierdoor wordt het onderhoud makkelijker en voorkomt u dat kabels beschadigen.

Als u niet zeker bent van de juiste bekabeling van uw zonnepaneelsysteem, is het aan te raden om een professionele installateur in te schakelen.

Begrippenlijst

AC / Alternating Current2023-05-15T15:23:38+02:00

AC staat voor “Alternating Current”, wat in het Nederlands vertaald kan worden als “wisselstroom”. AC is het type elektriciteit dat wordt gebruikt in huishoudelijke apparaten en in het openbare elektriciteitsnetwerk.

Bij zonnepanelen zorgt de omvormer ervoor dat de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, wordt omgezet in wisselstroom (AC) die kan worden gebruikt in huishoudelijke apparaten en op het elektriciteitsnet kan worden teruggeleverd. Zo kunnen huiseigenaren met zonnepanelen energie produceren en besparen op hun energierekening, terwijl ze ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Ampère2023-05-15T15:25:20+02:00

Ampère (symbool: A) is de eenheid van elektrische stroom in het internationale SI-stelsel (Système international d’unités). Het is vernoemd naar de Franse wetenschapper André-Marie Ampère.

Een ampère is gedefinieerd als de stroomsterkte die, wanneer deze door twee parallelle geleiders van oneindige lengte en verwaarloosbare doorsnede wordt geleid en zich op een afstand van één meter van elkaar bevindt in vacuüm, een kracht uitoefent van 2 x 10^-7 newton per meter lengte. In de praktijk wordt de stroomsterkte gemeten met een ampèremeter, die wordt aangesloten in serie met de geleider waarvan de stroomsterkte gemeten moet worden.

DC / Direct Current2023-05-15T15:24:29+02:00

DC staat voor “Direct Current”, wat in het Nederlands vertaald kan worden als “gelijkstroom”. DC is het type elektriciteit dat wordt geproduceerd door zonnepanelen.

De zonnepanelen zetten het zonlicht om in gelijkstroom (DC), die vervolgens naar een omvormer wordt gestuurd om te worden omgezet in wisselstroom (AC) die kan worden gebruikt in huishoudelijke apparaten en op het elektriciteitsnet kan worden teruggeleverd.

Foton2023-05-15T14:57:40+02:00

Fotonen zijn de lichtdeeltjes die verantwoordelijk zijn voor het opwekken van elektriciteit in zonnepanelen. Wanneer fotonen van zonlicht op een fotovoltaïsche cel in een zonnepaneel vallen, creëren ze elektrische velden in het halfgeleidermateriaal van de cel. Dit resulteert in de scheiding van positieve en negatieve ladingen, waardoor er een elektrische stroom ontstaat die kan worden gebruikt als stroombron voor elektrische apparaten.

Fotonen zijn dus een cruciaal onderdeel van het fotovoltaïsche proces en spelen een belangrijke rol bij het omzetten van zonne-energie in bruikbare elektriciteit. Het vermogen van zonnepanelen om fotonen van zonlicht om te zetten in elektriciteit maakt ze tot een belangrijke bron van duurzame energie, die kan bijdragen aan de overgang naar een schonere en groenere energievoorziening.

Fotovoltaisch / photovoltaic (PV)2023-05-15T14:55:31+02:00

Fotovoltaïsch of photovoltaic (PV) verwijst naar de omzetting van lichtenergie in elektrische energie door middel van fotovoltaïsche cellen. Fotovoltaïsche cellen zijn elektrische componenten die bestaan uit halfgeleidermateriaal, meestal silicium, dat elektrisch geladen deeltjes kan genereren wanneer het wordt blootgesteld aan licht.

Wanneer licht op een fotovoltaïsche cel valt, creëert het elektrische velden in het halfgeleidermateriaal. Dit leidt tot de scheiding van positieve en negatieve ladingen, waardoor een stroom ontstaat. Deze stroom kan worden gebruikt om een elektrisch apparaat van stroom te voorzien of kan worden opgeslagen in een batterij voor later gebruik.

Fotovoltaïsche cellen zijn de belangrijkste componenten van zonnepanelen, die op grote schaal worden gebruikt om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. PV-systemen zijn duurzaam, milieuvriendelijk en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie naar een hernieuwbare energievoorziening.

Gelijkspanning / Gelijkstroom2023-05-15T15:16:08+02:00

Gelijkspanning (DC) is een elektrische stroom die in slechts één richting stroomt, en de grootte van de spanning blijft constant in de tijd. Dit in tegenstelling tot wisselspanning (AC), waarbij de spanning periodiek van richting en grootte verandert.

Gelijkspanning wordt in veel toepassingen gebruikt, zoals batterijen, elektronica en elektrische motoren. Bijvoorbeeld, veel apparaten die op batterijen werken, gebruiken gelijkstroom omdat batterijen een constante spanning leveren. Ook veel elektronische apparaten, zoals computers en mobiele telefoons, gebruiken gelijkstroom, omdat de interne voedingen van deze apparaten de wisselstroom omzetten die uit het stopcontact komt naar gelijkstroom.

In zonnepanelen worden gelijkstroom geproduceerd door de zonnecellen. Een omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom die geschikt is voor gebruik in het elektriciteitsnet of voor gebruik in huis.

Glas/glas zonnepanelen2023-05-17T11:12:48+02:00

Glas/glas zonnepanelen, ook wel bekend als dubbelzijdige zonnepanelen, zijn een specifiek type zonnepanelen waarbij de zonnecellen zijn ingekapseld tussen twee lagen glas. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, waarbij de achterkant meestal bedekt is met een kunststof achterfolie, hebben glas/glas zonnepanelen een extra laag glas aan de achterkant.

Het gebruik van glas aan zowel de voor- als achterkant van het zonnepaneel biedt een aantal voordelen. Ten eerste biedt het een betere bescherming van de zonnecellen tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, temperatuurschommelingen en mechanische belasting. Het glas is duurzaam, bestand tegen veroudering en biedt een langere levensduur van het zonnepaneel.

Daarnaast hebben glas/glas zonnepanelen het voordeel van dubbelzijdige opwekking. Dit betekent dat de zonnecellen aan beide zijden van het paneel zonlicht kunnen absorberen, waardoor er extra energie wordt opgewekt. Dit kan resulteren in een hogere totale opbrengst van het zonnepaneel in vergelijking met traditionele panelen.

Glas/glas zonnepanelen worden vaak gebruikt in veeleisende omgevingen waar duurzaamheid en betrouwbaarheid van belang zijn, zoals commerciële zonne-energiesystemen en grote zonneparken. Ze zijn ook populair vanwege hun esthetische uitstraling en kunnen een elegante toevoeging zijn aan architectonische ontwerpen.

Hotspot2023-05-15T15:01:12+02:00

Een hotspot is een probleem dat kan optreden bij zonnepanelen en optreedt wanneer er een defect is in één van de zonnecellen of een deel in de shaduw valt door vuil. Het kan gebeuren wanneer een zonnecel geen stroom produceert en de stroom van andere cellen in de string probeert te “omleiden” via de defecte cel. Dit kan leiden tot oververhitting en een hogere temperatuur op de locatie van de defecte cel, waardoor er een hotspot ontstaat.

Een hotspot kan op zijn beurt leiden tot verdere degradatie van de zonnecel en kan uiteindelijk zelfs leiden tot schade aan de hele zonnepaneel of het hele zonnepaneel uit het systeem laten vallen.

Om hotspots te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zonnepanelen worden geïnstalleerd en onderhouden door gekwalificeerde professionals en regelmatig worden geïnspecteerd op defecte cellen of andere problemen. Ook kunnen sommige zonnepanelen worden uitgerust met bypass-diodes, die de stroom omleiden om hotspots te voorkomen en de betrouwbaarheid en prestaties van het zonnepaneel te verbeteren.

Kilowattuur (kWh)2023-05-15T15:02:18+02:00

Een kilowattuur (kWh) is een eenheid van energie die wordt gebruikt om het energieverbruik te meten. Het is gelijk aan het gebruik van 1 kilowatt (kW) aan vermogen gedurende 1 uur.

Dus als je bijvoorbeeld een apparaat hebt dat 1 kW aan vermogen gebruikt en het apparaat 3 uur lang aan laat staan, dan heb je in totaal 3 kWh aan energie verbruikt.

De kilowattuur wordt veel gebruikt als maateenheid voor elektriciteitsverbruik en wordt vaak gebruikt op energierekeningen om aan te geven hoeveel energie er is verbruikt gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld per maand of per jaar.

Maximum Power Point (MPP)2023-05-15T15:04:54+02:00

Maximum Power Point (MPP) is het punt op de stroom-spanningscurve van een zonnepaneel waarbij de output van het paneel maximaal is voor een bepaalde belasting (of verbruiker). Bij dit punt is de weerstand van de belasting optimaal afgestemd op de interne weerstand van het zonnepaneel, waardoor het paneel de meeste vermogen kan leveren.

Het MPP van een zonnepaneel varieert afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die het paneel ontvangt, de temperatuur en andere factoren, waardoor het belangrijk is om de MPP-tracking te optimaliseren om de efficiëntie te verbeteren en het maximale vermogen te leveren dat beschikbaar is.

De meeste moderne zonne-omvormers zijn uitgerust met MPP-trackers om de optimale belasting te handhaven en het maximale vermogen van de zonnepanelen te benutten. Dit verbetert de efficiëntie van het systeem en zorgt ervoor dat er zo min mogelijk energie verloren gaat.

Monokristallijn2023-05-15T15:17:58+02:00

Monokristallijn is een type zonnepaneeltechnologie waarbij de zonnecellen worden gemaakt van één enkel kristal van silicium. Het silicium wordt gesmolten en gevormd in een cilindrische vorm, waarna het in dunne plakken wordt gesneden om zonnecellen te vormen. Deze zonnecellen hebben een diepzwarte kleur en zijn uniform van uiterlijk, met afgeronde hoeken.

Monokristallijne zonnepanelen hebben over het algemeen een hoger rendement en zijn efficiënter in het omzetten van zonlicht in elektriciteit dan andere technologieën, zoals polykristallijn en amorf. Ze zijn echter ook duurder in productie en hebben een hogere CO2-voetafdruk. Ze worden vaak gebruikt in residentiële en commerciële zonne-energiesystemen vanwege hun hogere opbrengst per oppervlakte-eenheid en de esthetische waarde van hun uniforme uiterlijk.

Nominaal vermogen2023-05-15T15:06:05+02:00

Het nominale vermogen van een zonnepaneel is het maximale vermogen dat het paneel kan leveren onder standaard testomstandigheden (STC). Dit is het vermogen dat het zonnepaneel produceert wanneer het wordt blootgesteld aan 1000 watt per vierkante meter zonlicht en de celtemperatuur 25 graden Celsius is.

Het nominale vermogen van een zonnepaneel wordt meestal uitgedrukt in Watt-piek (Wp), omdat het het piekvermogen aangeeft dat het paneel kan leveren onder ideale omstandigheden. Dit kan nuttig zijn bij het vergelijken van verschillende zonnepanelen of bij het ontwerpen van een zonne-energiesysteem om de totale opbrengst van het systeem te schatten.

Het is belangrijk op te merken dat het nominale vermogen niet noodzakelijkerwijs het vermogen is dat het paneel zal leveren onder reële omstandigheden, omdat de hoeveelheid zonlicht, de hoek van de zonnestralen, de temperatuur en andere factoren de prestaties van het paneel kunnen beïnvloeden.

Omvormer2023-05-15T14:51:32+02:00

Een omvormer bij zonnepanelen is een elektrisch apparaat dat de gelijkstroom (DC) die wordt opgewekt door zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC) die gebruikt kan worden in huis of teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen produceren gelijkstroom, terwijl de meeste huishoudelijke apparaten werken op wisselstroom. Daarom moet de gelijkstroom die wordt geproduceerd door de zonnepanelen worden omgezet in wisselstroom, voordat deze kan worden gebruikt. Dit is waar de omvormer van pas komt.

Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, zoals stringomvormers, micro-omvormers en power optimizers. Stringomvormers zijn het meest gebruikelijk en worden vaak gebruikt bij zonnepanelen-installaties. Ze zijn in staat om de DC-stroom van meerdere zonnepanelen in serie te schakelen en om te zetten in AC-stroom.

Een omvormer is een essentieel onderdeel van elk zonnepanelen-systeem, omdat het ervoor zorgt dat de opgewekte energie efficiënt kan worden gebruikt en teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.

Polykristallijn2023-05-15T15:19:07+02:00

Polykristallijn is een type zonnepaneeltechnologie waarbij de zonnecellen worden gemaakt van meerdere kristallen van silicium. Het silicium wordt gesmolten en gevormd in een vierkante vorm, waarna het in dunne plakken wordt gesneden om zonnecellen te vormen. Deze zonnecellen hebben een blauwe kleur en zijn onregelmatiger van uiterlijk, met scherpe hoeken.

Polykristallijne zonnepanelen hebben over het algemeen een iets lager rendement en zijn minder efficiënt in het omzetten van zonlicht in elektriciteit dan monokristallijne panelen, maar ze zijn goedkoper in productie en hebben een lagere CO2-voetafdruk. Ze worden vaak gebruikt in grootschalige zonne-energiesystemen vanwege hun lagere kosten en hun betrouwbaarheid.

Salderen2023-05-15T15:08:46+02:00

Salderen bij zonnepanelen houdt in dat de energieleverancier de teruggeleverde energie van de zonnepanelen op het elektriciteitsnet verrekent met de afgenomen energie van het net. Dit betekent dat wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan het huishouden verbruikt, het overschot aan stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

De energieleverancier vergoedt dan hetzelfde tarief voor de teruggeleverde stroom als wat de huishoudens betalen voor de stroom die ze afnemen van het net. Hierdoor kan het verbruik van de huishoudens verminderen en kan er worden bespaard op de energierekening. Dit proces wordt salderen genoemd.

In Nederland is er een salderingsregeling waarbij huishoudens met zonnepanelen tot een bepaald vermogen de teruggeleverde stroom mogen salderen tot het verbruik van het eigen huishouden. Dit betekent dat huishoudens met zonnepanelen minder energiebelasting betalen over het netto verbruik. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031, waardoor het financieel minder aantrekkelijk wordt om zonnepanelen te plaatsen.

STC – standard test conditions2023-05-15T15:07:12+02:00

STC staat voor Standard Test Conditions (Standaard Test Omstandigheden) bij zonnepanelen. Dit is een internationale standaard die wordt gebruikt om de prestaties van zonnepanelen te testen en te specificeren. STC definieert de omstandigheden waaronder de prestaties van zonnepanelen worden gemeten, zodat verschillende panelen met elkaar kunnen worden vergeleken.

Volgens STC wordt het nominale vermogen van een zonnepaneel gemeten bij een celtemperatuur van 25 graden Celsius en een instraling van 1000 watt per vierkante meter (W/m²) met een lucht massa van 1,5. Dit betekent dat het paneel wordt getest onder ideale omstandigheden waarbij er een uniforme lichtstroom op het paneel valt.

Het nominale vermogen dat wordt gemeten onder STC is het maximale vermogen dat het paneel kan leveren onder ideale omstandigheden. In de praktijk kunnen de omstandigheden verschillen van STC, waardoor de prestaties van het paneel kunnen afwijken van het nominale vermogen. Het is belangrijk om te begrijpen dat de prestaties van zonnepanelen in de praktijk kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid zonlicht, de temperatuur, de hoek en oriëntatie van het paneel, en de kwaliteit van de installatie.

Wattpiek (WP)2023-05-15T14:49:26+02:00

‘Wattpiek’ of ‘WP’ is een term die wordt gebruikt om het vermogen van een zonnepaneel aan te geven onder standaard testcondities (STC). Het geeft aan hoeveel vermogen een zonnepaneel kan leveren onder ideale omstandigheden, namelijk bij een instraling van 1000 Watt per vierkante meter, een paneeltemperatuur van 25 graden Celsius en een luchtmassa van 1,5.

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Watt (W) of kiloWatt (kW). Een zonnepaneel met een vermogen van 300 Wp kan onder STC dus 300 Watt leveren. Het werkelijke vermogen dat een zonnepaneel levert, kan afwijken van het Wp-vermogen, afhankelijk van de werkelijke instraling, temperatuur en andere omgevingsfactoren.

Wattuur (Wh)2023-05-15T14:53:25+02:00

Een Wattuur (Wh) is een eenheid van energie, die aangeeft hoeveel energie er in één uur tijd wordt gebruikt of opgewekt met een vermogen van één watt. Het is dus de hoeveelheid energie die wordt geproduceerd of verbruikt in één uur tijd wanneer een apparaat of systeem met een bepaald vermogen in werking is.

Een Wattuur kan worden gebruikt om de hoeveelheid energie aan te geven die een apparaat of systeem over een bepaalde tijd heeft gebruikt of geproduceerd. Bijvoorbeeld, als een apparaat een vermogen heeft van 100 watt en het gedurende 5 uur werkt, dan is de energie die is gebruikt 500 Wattuur (100 W x 5 uur).

Wattuur wordt vaak gebruikt om de energieproductie van zonnepanelen te meten en de energie die wordt verbruikt door huishoudelijke apparaten en verlichting. Het is een handige eenheid om de energie-efficiëntie van apparaten te vergelijken en te bepalen hoeveel energie er nodig is om een bepaalde taak uit te voeren.

Wisselspanning / Wisselstroom2023-05-15T15:16:47+02:00

Wisselspanning (AC) is een elektrische spanning die periodiek van richting en grootte verandert. Dit in tegenstelling tot gelijkspanning (DC), waarbij de spanning constant is in grootte en richting.

In het elektriciteitsnet wordt wisselstroom gebruikt omdat deze gemakkelijk getransporteerd kan worden over grote afstanden met behulp van transformatoren. Wisselstroom wordt ook gebruikt in huizen en gebouwen, omdat deze via stopcontacten geleverd kan worden en geschikt is voor de meeste apparaten.

Bij zonnepanelen wordt de gelijkstroom die door de zonnecellen wordt geproduceerd, omgezet in wisselstroom door middel van een omvormer. Deze wisselstroom kan worden gebruikt in huizen en gebouwen, of worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Zonnecel2023-05-15T15:11:10+02:00

Een zonnecel is een halfgeleiderapparaat dat zonlicht kan omzetten in elektriciteit. Een zonnecel is het basisonderdeel van een zonnepaneel en bestaat uit meerdere lagen silicium. Zonlicht bestaat uit fotonen (lichtdeeltjes) die op de zonnecel vallen en elektronen in het siliciummateriaal losmaken. Hierdoor ontstaat er een stroom die kan worden gebruikt als elektriciteit.

De meeste zonnecellen die worden gebruikt in zonnepanelen zijn gemaakt van silicium en hebben een efficiëntie van ongeveer 15-20%. Dit betekent dat ongeveer 15-20% van het zonlicht dat op de zonnecel valt, wordt omgezet in elektriciteit. Moderne zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen die in serie zijn geschakeld om een hogere spanning te creëren en zo meer elektriciteit te produceren.

Zonnecellen worden vaak gebruikt in combinatie met andere componenten, zoals een omvormer, bekabeling en montage-elementen, om een zonnepaneel te vormen. Zonnepanelen worden vervolgens geïnstalleerd op daken, gevels of grondstructuren om zonne-energie om te zetten in elektriciteit voor huishoudelijk of commercieel gebruik.

Zonnecollector2023-05-15T15:10:09+02:00

Een zonnecollector is iets anders dan een zonnepaneel. Een zonnecollector wordt gebruikt om warm water te produceren met behulp van zonne-energie, terwijl een zonnepaneel wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken met behulp van zonne-energie.

Een zonnecollector bestaat uit een metalen plaat waarop een buizenstelsel is gemonteerd. De buizen zijn gevuld met een vloeistof die warmte opneemt wanneer deze wordt blootgesteld aan de zon. De warmte wordt vervolgens naar een opslagtank geleid waar het water wordt opgewarmd en kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld de verwarming van een woning of het douchewater.

Een zonnepaneel bestaat daarentegen uit meerdere zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt vervolgens via een omvormer omgezet in bruikbare stroom voor het elektriciteitsnet of voor direct gebruik in een woning of gebouw.

Interesse gewekt?

Wilt u ook zonnepanelen op uw dak of heeft u nog vragen? Laat uw gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Marketing Consultant Expert
Solux Energie
Specialist verduurzamen woningen

Wij antwoorden doorgaans binnen 24 uur